Perbezaan Teks Subscript dan Superscript

By : Posted on 16/05/2013 - 9:53 pm with 4 comments

Subscript
Perbezaan Teks Subscript dan Superscript

Perbezaan Teks Subscript dan Superscript. Apakah Teks Subscript dan Superscript ini? Mungkin ramai yang tertanya dengan istilah ini. Bagi seorang yang rajin menggunakan Ms Word atau edit HTML perkataan Subscript dan Superscript memang tidak asing lagi bagi mereka.

Subscript adalah perkataan/nombor teks kecil  yang berada dibawah, manakala superscript pula teks/nombor kecil yang berada di atas. Adakah anda faham tentang teks kecil di atas dan di bawah ini? Anda akan lebih jelas nanti bila melihat tutorial-nya.

Untuk pengetahuan anda Subscript dan Superscript sering digunakan dalah formula kimia atau fizik mahupun matematik. Ini adalah penting untuk menujukkan unit bagi sesebuah nombor atau unsur bahan kimia.

SUBSCRIPT

Cara menulis kod subscript, iaitu tambahkan kod <sup>Teks</sup>, contoh H2O = molekul air maka cara editnya:-
H<sub>2</sub>O

SUPERSCRIPT

Cara menulis kod subscript, iaitu tambahkan kod <sup>Teks</sup>, contoh 10 m2  maka cara editnya:-
10 m<sup>2</sup>

Mudah-kan.  Semoga perkongsian ini dapat membantu anda dalam menulis formula sesuatu yang melibatkan penggunaan Subscript dan superscript ini.

Perhatian: Kod ini mestilah ditulis dalam mode HTML

4 comments

Click here for comments

sangat berguna..terima kasih kerana berkongsi..

Bagus ni. Dah agak lama juga cari cara nak buat macam tu. Cuma tak jumpa2 jer. Thanks for sharing.

rasa nya first time aku dengar pasal ni. huhu... ilmu yang bermanfaat.! baru aku tau...

1. Gunakan Name/URL untuk komen jika tidak mempunyai akaun Google+.
2. Elakkan Guna Anonymous untuk mengelakkan kekeliruan.
3. Komen anda akan ditapis dahulu sebelum diterbitkan.
4. Terima kasih kepada yang memberi komen.