Permohonan ke Kolej Sains Perubatan Antarabangsa PUSRAWI (PICOMS)

By : Posted on 23/04/2016 - 2:06 am with 17 comments

Jom masuk U!! Untuk pengetahuan anda Kolej Sains Perubatan Antarabangsa PUSRAWI (PICOMS), sedang mencari pelajar lepasan SPM yang berminat untuk mengikuti kursus Sains Kesihatan peringkat DIPLOMA.

tawaran ke picoms

Antara kursus yang ditawarkan ialah:


  • Kesihatan Persekitaran 
  • Pembantu Perubatan 
  • Farmasi 
  • Kejururawatan 
  • Fisioterapi 
  • Jurupulih Perubatan 
  • Terapi Carakerja 
  • Pengurus Penjagaan Kesihatan 
  • Sains Perubatan 
  • Keselamatan Perkejaan (OSH) 
  • Teknologi Makmal Perubatan 
  • Pengurusan Hotel 


 Kemasukan

  • April 2016 
  • Julai 2016 
  • Oktober 2016 

Tempoh Kursus : 3 tahun 

Syarat Kemasukan 

Pelajar lepasan SPM dengan syarat kemasukan 3 kredit termasuk matapelajaran Sains atau lulus mana-mana subjek sains (biologi,kimia,fizik) dan lulus bahasa melayu.

Untuk Diploma Pembantu Perubatan dan Kejururawatan kemasukan adalah 5 kredit termasuk 3 daripadanya Sains, Matematik dan Bahasa Melayu.

Pendaftaran RM100 sahaja

Info ringkas:
  • Kolej ini ini milik penuh Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) 
  • Pinjaman PTPTN disedian kepada pelajar* 
  • Duit sara diri bulanan RM300-RM400 daripada Majlis Agama Islam Wilayah Persekututan*
  • Asrama dan pengangkutan disediakan.* 
  • Penerbangan pergi dan balik Sabah dan Sarawak ditanggung setelah tamat pengajian. *
  • *Tertaluk kepada terma dan syarat 


Anda berminat untuk memohon ?

Mohon online di laman rasmi picoms : Klik Sini

Mohon untuk hebahkan berita ini. Kalau bukan anak kita, mungkin ada rakan-rakan, anak-anak kita. Jangan tutup pintu peluang mereka. Satu pintu kita buka untuk orang lain, inshaAllah 7 pintu Allah buka untuk kita. Aamin

Kemaskini Terkini:
Untuk sebarang informasi terkini seperti maklumat program, permohonan online dan juga semakan status permohonan boleh dilakukan di website rasmi PICOMS : https://www.picoms.edu.my/cms2/index.php

17 comments

Click here for comments

En adib saya dah whatsapp en adib tpi belum direply. Boleh saya terus buat permohonan online?

ya boleh mohon online..

Bila hebahan keputusan ye? :)

En adib .. mane borang nk isi ?

Assalamualaikum...
Sy nk tnya,untuk kemasukkan nii ada had unur ke???

mmm..permohonan on line masih di buka

permohonan on line masih di buka ka

Salam..bila hebahan result kemasukan bln julai ye?erm,camne nak tau dapat ke tak nti? :)

boleh semak di picoms.edu.my

Berapa kredit utk OSH ?

bagus infor ni..akan war2kan ya

Assalam nk tanya, jika hbis graduate dr kolej ni, ada peluang besar dpt kerja dgn hospital PUSRAWI k?

Tempat tingal dng pengankutan ada x...kt bayar sendri ke atau pun pcom yg byar kn ye

Saya pelajar spm 2016. Bila buka permohonan sesi 2017/2018?

Pengambilan untuk thun 2017 ada ke bgy buln ni???sya dh chat tpy tidak d bls

bila permohonan intake julai ?

1. Gunakan Name/URL untuk komen jika tidak mempunyai akaun Google+.
2. Elakkan Guna Anonymous untuk mengelakkan kekeliruan.
3. Komen anda akan ditapis dahulu sebelum diterbitkan.
4. Terima kasih kepada yang memberi komen.