Letak Facebook Like Button Di Setiap Entry

By : Posted on 21/04/2013 - 5:39 pm with 8 comments

Facebook Like


Tutorial Letak Facebook Like Button Di Setiap Entry. Umum mengetahui Facebook adalah rangkaian sosial yang paling terkenal pada kini. Melalui facebook anda boleh share atau ping artikel bagi mempromosikan blog anda. Berkongsi artikel atau entry anda di Facebook adalah perkara yang terbaik kerana ia akan memberi impak yang bagus iaitu trafik untuk datang ke blog anda.

Pengunjung yang datang dari Facebook ke blog anda berkemungkinan seorang yang kaki “like” atau seorang yang berminat dengan artikel anda. Dari situlah button like diperlukan. Info tambahan jika ada sesorang klik button like pada artikel anda secara tidak langsungentri anda akan di share  di laman facebook. Jadi apa tunggu lagi pasanglah Button Like.

Langkah 1 :
Log in dashboard > Design > Html > Expand Widget Template

Langkah 2 :
Untuk langkah berjaga-jaga back up dulu template anda bagi mengelakkan masalah ralat system HTML

Langkah 3 :
Taip Ctrl + F atau tekan F3 dan cari kod ini 
data:post.body  atau <data:post.body/>

Langkah 4:
<iframe allowTransparency='true' expr:src='"http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=" + data:post.url + "&amp;layout=standard&amp;show-faces=true&amp;width=530&amp;height=60&amp;action=like&amp;colorscheme=light"' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:530px; height:60px'/>
Copy kod di atas dan pastekan di bawah  data:post.body atau <data:post.body/>

Langkah 5:
Klik preview jika tiada sebarang masalah klik save.

Sekian.

INFO TAMBAHAN
Aku tak menggunakan FB like button sebab aku jarang aktif dengan facebook. Maaf takut ada orang tanya kenapa aku tidak memasangnya. Sebelum itu  Expand Widget Template sudah tidak wujud dalam editor HTML yang baru ini. Bagi yang tidak tahu

Expand Widget Template telah digantikan dengan logo anak panah warna hitam contohnya:


HTML Blogspot
HTML Editor Untuk Blogspot


Anda hanya perlu klik setiap arrow tersebut untuk Expand Widget Template.

8 comments

Click here for comments

Aku pun tak perasan bila dia tukar expand widget template tahu - tahu dah jadi macam ini

Terimakasih keatas perkongsianya.

salam. saya kurang jelas dengan cara nak letak like button tu guna template baru. saya cuba cari kod yg disuruh tu tapi tak jumpa =(

saudari cari dulu KOD data: post.body

kemudian pastekan kod yang diberi di atas (langkah 4) di bawah perkataan yg saudari cari tadi.

Contoh:
data: post.body
PASTE KOD YG DIBERI KAT SINI

sgt membantu, sbb x jmpa expand widget tu dah, tq :)

assalam.saya buat tak menjadi la kenape ea?

ke mungkin sebab expand widget dah lain @ sbb sy ni suka tuka2 design template, tu yang hilang. sebelum ni button like ada ( template lama). Tp bile tuka baru, dah ilang...

camne nak ade balik ea, tolong sy, pls..

1. Gunakan Name/URL untuk komen jika tidak mempunyai akaun Google+.
2. Elakkan Guna Anonymous untuk mengelakkan kekeliruan.
3. Komen anda akan ditapis dahulu sebelum diterbitkan.
4. Terima kasih kepada yang memberi komen.