Asas SEO Untuk Newbie

By : Posted on 26/05/2013 - 8:57 am with 16 comments

teknik


Jika anda seorang yang baru mengenali blog atau blog anda mempunyai trafik yang rendah, jadi anda sekarang berada ditempat yang betul untuk menigkatkan trafik blog. Mungkin ada yang terbaca artikel ini melalu carian di enjin carian yang menggunakan keyword "Asas SEO Untuk Newbie" ataupun anda tersesat ke blog ini secara tidak sengaja. Walaubagaimanapun, jika anda sedang membacanya jadi teruskan membaca sampai habis.

Sebenarnya, aku ingin berkongsi asas SEO search engine optimization yang patut diterapkan dalam sesebuah blog terutamanya bagi newbie atau yang baru berkenalan dengan dunia blog. Anda boleh mendapat trafik yang tinggi dalam jangka masa yang pendek jika anda mengaplikasi teknik asas SEO dalam blog anda. Helah atau teknik ini mudah saja dan semua orang boleh melakukannya. Insya’Allah anda boleh mendapat ribuan trafik jika mengamal asas SEO ini. Jadi, mari kita mula sekarang.

Kandungan Entri Yang Berkualiti

Tahukah anda? Kandungan Entri yang berkualiti merupakan umpan yang paling efektif untuk menarik trafik. Pada masa yang sama kandungan entri juga boleh diibaratkan sebagai tunjang SEO. Jadi, lihatlah betapa pentingya kandungan sesuatu entri. Namun begitu, anda tidak akan memperoleh trafik jika entri tersebut tidak mengikuti syarat dan termanya dari segi SEO. Apakah syarat-syaratnya ?
  • Kandungan Entri mestilah yang tulen
  • Kekerapan kemaskini entri di blog mestilah sentiasa seragam
  • Hindari dari menciplak entri orang lain
  • Kandungan entri hendaklah bersesuaian dengan niche blog atau minat pembaca
  • Amalkan tulis entri yang panjang iaitu >300 perkataan

Optimasi Alt Tag Pada Gambar

Penggunaan alt tag sangat penting jika anda menggunakan gambar dalam entri anda. Alt tag ini menyampaikan keyword kepada enjin carian, kerana robot crawl tak boleh baca melalui gambar. Untuk lebih terperinci lagi sila baca ini Alt Tag

Heading Tag

Penggunaan heading tag (h1,h2,h3) perlulah tepat di posisinya dalam blog anda. Terutamanya <h1> tag kerana ia paling penting sekali dalam semua heading tag. Jangan menggunakan <h4> , <h5> dan <h6> tag dalam post anda.

Susunan Heading Tag :

Homeage
<h1> - Tajuk utama blog
<h2> - Tajuk artikel/entri yang ada di homepage

Single post (entri anda)
<h1> - Tajuk Entri
<h2> -Heading dalam post anda

Pada asas-nya, heading <h2> digunakan dalam sidebar atau widget di blog. Namun aku sarankan anda menggunakan heading <h3> hingga <h6> di sidebar tesebut.

Backlinks

Backlink juga dikenali sebagai imbound link (link masuk) atau incoming links, dimana backlink adalah link  dari blog atau website luar masuk ke blog anda. Enjin carian memberi keutamaan yang maksimum kepada blog yang mempunyai link masuk yang tinggi dari blog yang tinggi pagerank. Oleh anda haruslah bijak dalam membina backlink.
  • Jangan guna script atau perisian yang membantu dalam membina backlink
  • Jangan beli backlink jika ada syarikat atau perkhidmatan menwarkan backlink kepada anda kerana backlink yang banyak secara tiba-tiba akan memberi kesan yang buruk terhadap blog.
  • Cara yang paling senang untuk mendapat backlink adalah selalu komen di blog yang mengguna sistem komen commentluv atau intensedebate.
Konklusinya
Segala yang aku kongsikan ini mungkin dapat membantu anda dalam era blog ini terutamaya bagi newbie. Pada aku istilah newbie atau junior tidak wujud dalam dunia blog ini mahupun istilah otai. Sebabnya apa? Sebab setiap blogger sentiasa  belajar perkara baru dalam kehidupan mereka. Semoga perkongsian kali mampu memeberi impak yang positf terhadap blog anda. Maaf jika perkongsian ini hanya ringkas saja disebabkan ia hanya ASAS SEO.

Wah, sudah lama aku tak update blog ini. Mungkin aku sibuk melayan kerenah dunia realiti atau pun malas tahap gaban untuk update blog. Idea masih ada di kotak pemikiran aku ini. Cuma untuk terapkan dalam penulisan agak berat sikit tambahan lagi campur dengan sikap malas ini. :)

16 comments

Click here for comments

makasih sudah sudi berbagi tips..

baik punya perkongsian...terima kasih adib

kenapa blog ni tak guna intensedebate untuk comment form?

ada sebab tertentu, dan lebih selesa mgunakan sistem komen blog yg biasa (default)

jangan lupa submit ke direktori...itu yang tak ramai buat..tapi nak buat kena slow n steady..hehee

salam.. saya sangat suka info yg ada dalam blog nie. Saya newbie, baru ada blog november lepas tp viewers sedeh.. info2 kat blog ni sangat membantu :) tq

Perkongsian yang sangat menarik! terima kasih daun keladi atas ilmunya :)

Tutorial yg terbaik utk newbie mcm saya, b4 this mmg pening dok pk mcm manelah nak naikkan hits blog...tq again

tambahan, saya suka promosi guna fb personal dan pages..

yg penting, kena banyak sabar bila nak tingkatkan SEO,

sebab proses nak naikkan SEO memang sangat makan masa.. haha

ane setuju, seo emang kampret.susaaaahhhh.

Tq bro... info yg menarik utk aku baru belajar bisnes online... sabar menempuh SEO ada hikmahnya..

Perkongsian yang bagus..
Banyak yang perlu dilakukan untuk mahir SEO


Ikhlas Dari
Along Misuari

Wow, panduan yang amat bagus.

Ni saya nak share sikit artikel pasal SEO yang wajib hadam.

https://wpmalaya.com/apakah-maksud-page-authority-pa-dalam-seo/

Jangan lupa komen ye:D

1. Gunakan Name/URL untuk komen jika tidak mempunyai akaun Google+.
2. Elakkan Guna Anonymous untuk mengelakkan kekeliruan.
3. Komen anda akan ditapis dahulu sebelum diterbitkan.
4. Terima kasih kepada yang memberi komen.