Teknik SEO On Page Untuk Blogger

By : Posted on 13/07/2013 - 1:36 pm with 30 comments

seo
seo on page
Teknik SEO on page untuk blogger. Alhamdulillah pada bulan ramadhan yang penuh barakah ini aku berpeluang untuk menulis sebuah entri mengenai SEO. Kali terakhir entri yang berkaitan dengan SEO pada bulan Mei. Entri Teknik Optimum Blogspot Agar Mesra SEO  mendapat respon yang positif.

Berbalik kepada tajuk utama iaitu Teknik SEO On Page.

Apakah yang dimaksudkan Teknik SEO On Page?

SEO=search engine optimization , majoriti yang bergelar blogger sudah mengetahui maksud ini.

TAPI apa yang dimaksudkan On Page?

On Page= Muka Surat Pertama, maksud tersiratnya ialah entri berada di kedudukan pertama dalam enjin carian seperti google.

Tahukah anda apa kelebihan SEO On Page
  • Entri anda akan berada di page utama enjin caraian (semestinya)
  • Trafik datang melimpah ruah kedalam blog.
  • Alexa rank blog anda semakin menyusut. (lagi bagus)
  • Mudah mendapat tawaran pengiklanan.
Setelah anda tahu kelebihannya, jadi mari kita praktikkan untuk menjayakan teknik SEO On Page ke blog anda.

1.CONTENT IS KING

Content is king = kandungan entri adalah segalanya. Website yang mempunyai kualiti entri yang terbaik pasti akan mendapat kesan yang positif dalam enjin carian walaupun tanpa SEO.

Namun sebaliknya jika isi kandungan blog yang kurang kualiti @ kondusif amat sukar untuk mendapatkan kedudukan yang terbaik dalam enjin carian walaupun anda pelajari pelbagai teknik SEO ataupun tidak.

Kesimpulannya, isi kandungan yang berkualiti merupakan kunci utama untuk menentukan kedudukan entri kita di enjin carian.

Jadi, apakah yang dimaksudkan isi kandungan yang berkualiti?

Entri yang asli
Jangan copy entri orang lain.

Mempunyai penerangan                                                                                                             Contohnya jika anda meletakkan video atau gambar pastikan anda meletakan alt tag atau penerangan sekali.

Entri yang berguna /relevan                                                                                                        Jangan penuhi blog anda dengan entri sampah semata-mata untuk menambah bilangan post. Anda akan rugi.

Entri yang panjang                                                                                                                    Bilangan patah perkataan sesebuah entri yang baik ialah 300 ke atas. Namun tidak menjadi masalah jika anda nak tulis pendek pastikan entri anda mempunyai keyword mantap.

2.TAJUK ENTRI

Tajuk entri memainkan peranan yang penting untuk menentukan kedudukan terbaik dalam enjin carian. Di mana aku dapat justifikasikan yang tajuk entri yang baik adalah adanya keyword dalam tajuk. contohnya TAJUK “Teknik SEO On Page Untuk Blogger”.  SEO On Page adalah keywordnya.

Namun begitu tajuk entri tidak akan membantu 100% untuk entri anda berada di On Page.  Bagaimanakah cara untuk memantapkan lagi?

Descriptions/Penerangan                                                                                                            Sebelum anda publish entri  pastikan anda isikan description entri tesebut. Description ini diibaratkan mukaddimah, ataupun cerita ringkas mengenai entri anda.

Bagi pengguna blogspot anda boleh isikan di sini:


description
Search description


Format                                                                                                                                             Setiap menulis sesuatu benda pasti mempunyai format tertentu. Contohnya format menulis surat dengan menulis ucapan adalah berlainan. Begitu juga dengan format menulis entri.

Pastikan kedudukan H1 dan H2 berada diposisi sebenar.  Untuk lebih faham sila baca disini Struktur Heading Tag.

Perhatian!! Setiap perkataan yang dianggap penting sila bold, gariskan atau italic.


Gambar
Gambar amat penting dalam sesebuah entri yakni untuk menyerikan lagi entri anda. Namun ada sebilangan blogger sering memandang enteng terhadap gambar yang dimuat naik (upload) ke dalam entri. Mereka sering melakukan kesilapan.
  • Sebelum upload namakan semulakan gambar tersebut jangan guna “image1.jpg’ “DS0015.jpg’  etc yang tidak membawa maksud apa-apa terhadap gambar tersebut.
  • Guna Alt Tag pada setiapa gambar. Tutorialnya boleh lihat di sini : Alt Tag

3.STRUKTUR URL

Tidak dapat dinafikan lagi url juga mempunyai peranan penting dalam On Page SEO.
Permalink: Isilah url blog anda dengan keyword sekali. Ini akan membantu meningkatkan lagi peratusan blog anda untuk berada di tempat pertama dalam enjin carian.

Bagi pengguna blogspot anda boleh isi di sini :

blogspot
Permalink untuk Blogspot


Contoh url yang betul
http ://adibsite.blogspot.com/2013/07/teknik-seo-on-page-untuk-blogspot.html
gunakan ( - ) untuk memisahkan setiap perkataan.

Contoh url yang salah
http ://adibsite.blogspot.com/2013/07/D956.html [tak ada kaitan dengan entri]
http ://adibsite.blogspot.com/2013/07/teknikseo.html [keyword kurang dan tak relevan]

AKHIR KATA
Kesimpulannya, ada pelbagai cara untuk menigkatkan lagi entri blog di page utama google. Cuma anda saja perlu meringankan diri untuk praktiskan semua ini. Insya'allah anda akan berjaya.

Kemungkinan di lain entri akan aku kongsikan OFF Page SEO. Tapi tak tahu la berapa bulan, tahun , dekad lagi. :)

30 comments

Click here for comments

nice info nih. thanks!! :)

bagus nih, tgh dok belajar2 juga nih

search description tu sy punya takde pun :(

Pergi ke setting => search preferences => Description (enable).

Dalam Description andda isilah apa yang patut berkaitan dengan blog anda. Then, new post, insya'allah search description itu ada.

satu teknik bagus ni. baru tau kegunaan search description. tapi kalau tulis panjng2 xpe ker. or just short form.

tulislah dengan ringkas + susunan keyword yg berkaitan entri anda dalam description tu. Description yang anda isi akan keluar sebagai description di Google. :)

Perkongsian yanh berguna.

saya pun masih lagi belajar dengan seo ni. boleh tak nanti adib buat entri macam mana kita nak kaji keyword untuk seo

mmm... baru faham kegunaan permalink, Description mmg dh buat. Terima kasih ya:D

keren gan tips nya |o|
Memang yang tak bisa dipungkiri lagi, content is the king :bd
Thanks before, jangan lupa kunjungan baliknya !

SEO Onpage ini ibarat mengubahsuai kereta biasa menjadi kereta Sport dengan enjin Turbo.. Bila ada enjin yang mantap.. baru syok nak pecut..
Tetapi kalau masih tak pandai drive, silap2x accident.

Jadi kandungan web perlu ada format yang 'SEO Optimized' kerana ia ibarat seperti kemahiran/pengalaman memandu kereta lumba untuk jalan2x (awek2x pun mesti ushar punya... )

Ikhlas,

AMIN JOHAR
(Jurutera SEO Malaysia)
PAKAR NIAGA

analogi yang menarik tuan Amin Johar.

Insya'allah jika saya diberi kesempatan masa dan ruang. Terima kasih tuan Ikhmal Malique kerana sudi berkomen.

Saya jadi makin tahu lebih dalam nih sob, tentang teknik seo, dan terimakasih banyak sudah mau berbagi sobat.

sama-sama. Terima kasih kasih sudi komen. :)

Thanks Info nya Gan, semoga Blog ane bisa jadi no.1 di google follow Back My Blog Gan.

http://infokuis-uptodate.blogspot.com/

Makasih banyak teknik nya gan ( sangat bermanfaat )



http://kotadaengx.blogspot.com/

t.kasih atas perkongsian..baru nak aktif berblog, sedang mencari ilmu SEO

Terima kasih utk tutorial seo terakhir yg sy bc utk mlm ni..best2...

Salam... satu informasi yang mantap. sangat sesuai utk diamalkan, lebih-lebih lagi jika ingin menyertai sesuatu contest seo. Dengan adanya info ini, legi mantaplah blog/entri kita.

Jom layari entri terkini daripada saya:

Contest SEO Muslim Niaga

info yang bagus dan bermanfaat.. boleh apply lepas ni

infonya yang di sajikan sangat menarik
bermanfaat dan menambah wawasan
terima kasih banyak semoga sukses terus

terimakasih infonya menarik dan bermanfaat sekali
serta menambah wawasan,semoga sukses terus
dan update terus info menarik lainnya

makasih infonya, kunjungi juga website saya www.smartkiosku.com

Ini bsa juga ningkati trafik gk gan?. Artikelnya berpengaruh juga ya untuk ningkatin trafik?

wiidih keren mas teknik seo on page nya mas saya udah baca dan mau praktekkan di blog saya terima kasih mas

1. Gunakan Name/URL untuk komen jika tidak mempunyai akaun Google+.
2. Elakkan Guna Anonymous untuk mengelakkan kekeliruan.
3. Komen anda akan ditapis dahulu sebelum diterbitkan.
4. Terima kasih kepada yang memberi komen.