Teknik Optimum SEO Off Page Untuk Blogger

By : Posted on 26/08/2013 - 6:51 pm with 12 comments

SEO
Teknik SEO Off Page Untuk Blogger
Teknik seo off page untuk blogger. Seo on page atau off page adalah perkara asas yang patut diketahui oleh setiap blogger. Sebab apa ? Ini akan memberi kelebihan untuk anda dalam mendominasikan entri anda di persada enjin carian. Jadi pengetahuan mengenai seo off page  amatlah ditekankan.

Sebelum itu, adakah anda tahu maksud seo on page. Sebenarnya entri seo off page adalah sambungan entri seo on page. Dalam erti kata lain, seo off page adalah pelengkap terhadap seo on page. Maka terhasilnya SEO.

MESTI BACA: Apa itu SEO On Page

Off Page SEO 

SEO Off page bermaksud teknik yang dilakukan untuk memepengaruhi enjin carian dalam meningkat  kedudukan entri anda. Umumnya, seo off page ini sering dikaitkan dengan konstruktif backlink.Namun, seo off page mempunyai kaitan dalam mempromosikan blog untuk mendapat keputusan yang baik dalam enjin carian.

KEYWORD PENTING DALAM SEO OFF PAGE
  • Backlink
  • Promosi blog 
Konklusinya, secara ringkas OFF page SEO = backlink + promosi blog. Seblum ke lebih terperinci penerangannya, promosi blog ini terbahagi kepada dua iaitu social media dan social bookmarking.

off page seo

Kelebihan Off Page SEO

  • Meningkatkan nilai pagerank
  • Kedudukan terbaik dalam SERP

1. BACKLINK
Backlink adalah tunjang penting dalam Off Page SEO. Melalui backlink yang berkualiti sesebuah blog mampu bersaing dalam merebut di carta SERP. Pembinaan backlink amat penting kerana ia adalah konsep asas dalam Off Page SEO.

Bagaiamanakah CARA Membina Backlink?

Di sini ada beberapa teknik dalam membina backlink yang telah diringkaskan.
  • Melalui forum
  • Komen di blog
  • Daftarkan blog di Blog directory (Technority)

2. PROMOSI BLOG

Off page

Ada dua jenis iaitu melalui social media dan social bookmarking.

Social Media
Umumnya, social media atau media sosial merupakan benda penting dalam hidup ini terutamanya yang rajin online internet. Media sosial yang paling berpengaruh sekarang adalah seperti Facebook, Twitter, Google Plus.

Pernahkah anda terfikir yang Media sosial mampu meningkatkan kekuatan SEO kepada sesebuah blog terutamanya dari Off Page SEO. Melalui rangkaian media sosial anda mapu mendapat trafik ke blog. Itu adalah salah satu teknik off page seo. Jadi kenapa pelu sia-sia kannya.

Walaupaun kebanyakkan media sosial adalah "nofollow". Namun ia telah memberi faedah kepada blog dari segi traffik.

Ketahui tips menarik : 4 Teknik Efektif Meningkatkan Traffik Blog Sesaat

Social Bookmarking
Social bookmarking ini tidaklah mendapat populariti yang tinggi. Namun boleh mencuba kerana ia membantu dalam memberi trafik kepada blog. Contoh sosial bookmarking seperti pinterest, reddit, stumbleupon, scoop.it.

KESIMPULANNYA

SEO off page / Off Page SEO in memang penting untuk difahami, dipelajari, diaplikasi di dunia maya ini. Anda perlu mahir dalam menguasai Off page SEO dan On Page SEO untuk membina jenama blog yang lebih produktif.

Sekian

12 comments

Click here for comments

baru tahu pasal Off Page SEO,, thanks ya for sharing.

Ilmu yang sangat memperkaya pengetahuan ngeblog saya terimakasih

Sama-sama Tuan Munir

Terima kerana sudi komentar :)

saya suka perkongsian ini..

Off Page SEO adalah proses sebaiknya sesudah ONPage SEO telah Optimum..
Apapun 'contents is the King'.

TQ share info.

Ikhlas,

AMIN JOHAR
(Jurutera SEO Malaysia)
PAKAR NIAGA

Ye betul tu Tuan Amin Johar. Off apeg ini bertujuan memeperkukuh kedudukan website di SERP. Jadi pembinaan backlink amat penting dalam situasi Off page SEO

forum, komen, dftr blog tu..semua da buat..tpi skrg forum xde sgt.xthu forum apa yg sesuai tuk blogger..nak hrapkan fb, xbest..semua rata2 ping entry memasing...google+ pun sama..hehehe.

terbaik entry ne!.da mula faham ttg off-page.dlu main on-page je kononnya!.hehehe

Terima kasih dengan info yang berguna ini..

Thanks Adib...SEO Off Page ni agak sukar berbanding SEO On Page kan!!

ye,, off page seo, ni agak sukar jika dibandingkan dgn On Page.. Sbabnya off page seo bermain dgn Backlink... lgpun Backlink bkan sng utk dbna jika xkena cara.. :)

Thanks for sharing this informative blog its really so useful for me . You can also visit to my blog for more info:


On Page Seo



Terbaikk.. memang tips SEO nie boleh mningkatkan skill SEO kita.. harap tuan lebih byk brkongsi tips SEO utk rujukan newbie mcm saye.. Thanks..

1. Gunakan Name/URL untuk komen jika tidak mempunyai akaun Google+.
2. Elakkan Guna Anonymous untuk mengelakkan kekeliruan.
3. Komen anda akan ditapis dahulu sebelum diterbitkan.
4. Terima kasih kepada yang memberi komen.