Tips Semak Prestasi SEO Blog

By : Posted on 15/01/2014 - 6:57 pm with 26 comments

Chkme Check
Anda mempunyai blog ? Jika Ya, bagaimanakah prestasi blog anda ? Mesra SEO atau tidak ? Mungkin ini merupakan satu persolaan yang berlegar di pemikiran anda adakah blog aku mesra seo? Begitu juga dengan aku ketika baru mengenali alam blog ini.

Mungkin ramai yang dah tahu prestasi SEO masing-masing. Namun mungkin minoriti blogger masih belum tahu mengenai tahap SEO blog masing-masing. Ok!

SEO ini merangkumi pelbagai cabang. Entri kali ini khusus untuk membuat semakan terhadap template anda ? Adakah template/theme yang digunakan di blog anda mesra SEO ?

Bagaimanakah Cara Untuk Semak
Anda tidak perlu pening kepala untuk membuat semakan ini. Caranya cukup mudah.

Semak Prestasi SEO Blog Anda

Pertama pergi ke laman chkme.com

SEO
 Masukkan URL blog anda d ruang di sediakan itu, kemudian klik Check SEO Score.

Lihat keputusannya, Segala maklumat blog anda akan dicatat bagi menilai prestasi SEO. Anda scroll ke bawah dan lihat berapa peratus yang dapat dicapai.


SEO Score

Andai kata 90% dan keatas dah cukup bagus. 

Jika Kurang? Cuba perbaiki kelemahan yang ada dalam template anda. 

Apa yang penting pastikan susunan heading blog anda itu betul. Rujuk disini untuk tahu lebih lanjut mengenai heading ( Cara Optimum Blog Agar Mesra SEO )

p/s: lama tak tengok & update blog ni.

26 comments

Click here for comments

wah tahniah adib..beznye..markah penuh

thanks yumida, markah penuh pun belum tentu cukup bagus dalam seo ni.. hehehe

Tahniah bro... ada info utk semakan SEO kita. Semoga mendapat 100%. he..he..

Terima kasih dan tahniah atas perkongsian..

terbaik la adib!!tahniah :)

tgk entry ni nk tergelak.. sebabnya, amal tgh bukak website check seo tuu.
macam tau2 je :D
haha

semoga blog ni dimurahkan rezekiii...aamiiin
amal singgah sini.. selamat malam...
jemput singgah blog amal

Hehe, kebetulan kan., amin,, insyaallah, akan sgah ke blog amal.

as alam adib
nak tanye..macam mana nak tambah link kat bhgn widget attribution/footer blog tu?
yumida hanya dpt buat 1 link je..
cth yg adibnyer ade tulis

Support : Teknik SEO | Belajar SEO | Nota Fizik
Copyright © 2013. Adib Site - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Blogspot
Proudly powered by Blogger

seo ni sangat luas, tak habis2 nak belajar

wasalam, kalau nak tambah link tu saya guna KOD ini :

<a href="MASUKKAN LINK DI SINI">NAMA</a>

kod diatas guna untuk satu link, kalau nak buat lebih dari satu link just copy kod tersebut dan buat yg baru cntohnya : 3 LINK

<a href="MASUKKAN LINK DI SINI">NAMA</a>
<a href="MASUKKAN LINK DI SINI">NAMA</a>
<a href="MASUKKAN LINK DI SINI">NAMA</a>

paste kan kod tersebut di atas </body> bahagian footer.

wah bagus perkongsian ni :)

wah punya agan komplete 100%, tapi punya saya juga loooo....

Terima kasih bro kongsikan..nanti leh la buat..hehe

sy pnya skrg 91%..aritu 93% huhu

ohh..begitu rupanya ye..

wah ilmu baru..terima kasih tuan

Memang betul-betul mesra SEO lah template blog ini. Tahniah!!!

tahniah bro. aku pun baru je check tadi. alhamdulillah. okay la jugak. :)

xpe. blog bro dah power dah,.. huhu..

admin, ape maksud "YSlow Grade"?

kalau x silap konsep sama juga nak check speed sesebuah website. Tapi yslow ni dibangunkan oleh yahoo.

1. Gunakan Name/URL untuk komen jika tidak mempunyai akaun Google+.
2. Elakkan Guna Anonymous untuk mengelakkan kekeliruan.
3. Komen anda akan ditapis dahulu sebelum diterbitkan.
4. Terima kasih kepada yang memberi komen.