Cara Tukar Favicon Blogspot

By : Posted on 05/05/2014 - 8:30 pm with 16 comments

Contoh Favicon


Apa itu Favicon ye? Favicon ini sejenis logo kecil yang ada di sebelah url blog/website .

Contoh:

Tukar Favicon
Yang di  highlight (kuning) ialah FAVICON

Mungkin anda sudah bosan menggunakan default favicon uang disediakan oleh blogger. Anda mungkin juga mempunyai logo sendiri untuk diganti menjadi favicon.

Oleh itu, saya akan tunjukkan tutorial mudah untuk ganti favicon yang baru.

Sebenarnya ada dua cara yang berbeza namun hasilnya tetap sama.

Secara Default yang disediakan oleh Blogger

  • Pergi di bahagian layout blog anda.
  • Cari Favicon. :
layout blogspot

  • Anda boleh edit favicon melaluinya.

Mungkin ada sesetengah template tidak mempunyai fungsi tersebut di bahagian layout. Jadi untuk mengubahnya anda perlu edit di HTML.

Melalui HTML Editor

1. Cari kod ini dalam HTML anda :
<b:include data='blog' name='all-head-content'/>

2. Salin kod ini, dan tampalkan di bawah kod langkah 1.

<link href='URL FAVICO ANDA' rel='shortcut icon' type='image/vnd.microsoft.icon'/>

3. Save template anda, dan lihat hasilnya.

Untuk pengetahuan anda saiz favicon mempunyai hadnya. Jika anda mempunyai saiz gambar yang besar anda boleh convertnya menjadi saiz favicon.

Caranya cukup mudah, anda hanya perlu pergi web ini untuk convert saiz gambar anda ke favicon.

Convert Saiz Gambar Ke Favicon di sini : favicon-generator.org 

16 comments

Click here for comments

ilmu yang menarik,..terima kasih kerana berkongsi

Cantik favicon blog ni. Warna pelangi lagi tu.

dah lama benar tak login akaun blogspot aku ni. haha

favicon thesis je, huhu..

Takpa blog wordpress tuan kan ada..

benda simple je.. Btw thanks..

ooo favicon..aah yg adib nyer unik. kalerpul! santek
adib nak tanye..mcm mana nak letak alt tag pd video. klo kat gambar yumida tahu. yg video x tahu sgt. cari kat google, mcm xde tutorial

favicon thesis ja saya gunakan tu..

Mengenai video youtube, saya mmg ada tercari jugak sebelum ini cara nak letak alt/title pada video tapi tiada.

Sebenarnya, video di Youtube sudah mempunyai description & category tersendiri, jadi kita tak perlu lagi nak tambah alt tag lagi.

Terima kasih kongsikan..penting gak menda ni..hehe

Thanks Adib...nanti kita try...

oic...ok..tq byk2
patutla geledah jugak cari cara nak letak alt tag video especially vdeo youtube..rupanya dia dah complete

Adehh boleh ditukar juga mende ni blogspot. Tak tahu lak kawe. Thanks for sharing

Owh ada dua cara rupanya.. Baru tahu. Terima kasih atas perkongsian.

sama2.. bro..

Terima kasih kongsikan..nanti leh cuba ni..hehe

thanks! buat cara first xjd. try yg second baru jadi. seronoknyaaaaaaaaaaaa

1. Gunakan Name/URL untuk komen jika tidak mempunyai akaun Google+.
2. Elakkan Guna Anonymous untuk mengelakkan kekeliruan.
3. Komen anda akan ditapis dahulu sebelum diterbitkan.
4. Terima kasih kepada yang memberi komen.