Tips Mencari Keyword Untuk Gandakan Trafik Blog

By : Posted on 01/05/2015 - 8:12 pm with 12 comments

tips seo cari keyword

Tips Mencari Keyword Untuk Gandakan Trafik Blog ok? Tajuk  yang agak panjang. Tapi jangan risau artikel tak panjang mana pun. Okay berbalik tajuk di atas, bagaimana mencari keyword ini.

Sebelum menulis entri di blog, anda mesti akan mencari keyword untuk dijadikan artikel di blog. Mencari keyword ini sebenarnya mudah sahaja. Apa yang terlintas di fikiran anda tulis je lah. Macam anda minat bersukan, jadi anda mungkin akan kongsikan tentang sukan di blog anda.

Namun apa yang aku kongsikan di sini ialah mencari keywords di samping Menggandakan traffik blog. Okay, kita cari keyword untuk dijadikan artikel kemudian artikel itu akan memberi traffik yang tinggi pada blog.

Bagaimana nak cari keywords? 

Aku akan kongsikan beberapa tips untuk mencari yang pernah aku gunakan sebelum ini. Berikut adalah tipsnya.

Viral
Hampir setiap hari akan berlaku something lalu menyebabkan viral di media sosial. Bila sebut media sosial ini aku lebih tertumpu kepada facebook. Sebab majoriti masyarakat ada facebook, terutamanya blogger.

Dari facebook anda boleh dapatkan beberapa maklumat serta keyword untuk dijadikan bahan artikel. Carilah sesuatu yang viral, sebab ia akan menyumbangkan traffik pada blog.

Pastikan anda sahihkan dulu maklumat yang viral itu.

Twitter
Bagi yang mempunya akaun twitter, manfaatkan trending yang ada twitter itu. Gunalah keyword yang trending di twitter untuk dijadikan bahan dalam entri anda.

Google Trends
Selain itu, anda juga boleh menggunakan fungsi google trends ini.Google trends ini selalu kemaskini dari semasa ke semasa. Google trends ini menyenaraikan 10 carian popular yang di cari di google Malaysia.

Rujuk Link Ini :http://www.google.com/trends/explore?hl=en-US#geo=MY&date=today+7-d&cmpt=q

Itu saja yang dapat dikongsikan kali. Sebenarnya ada pelbagai cara lagi yang boleh digunakan dalam mencari keywords ini. Namun, cara di atas rasanya dah cukup okay untuk anda dapatkan traffik. Jangan lupa untuk implementasikan teknik seo.


12 comments

Click here for comments

perkongsian yg sgt bagus
bab nak set blog seo ni masih dlm pembelajaran

yumida ada soalan.. yumida baru buat blog baru. url: http://umiwish.blogspot.com
check kat seo blog ada komen mcm ni:

Keyword Usage
EXPLAIN THIS
Your most common keywords are not appearing in one or more of the meta-tags above. Your primary keywords should appear in your meta-tags to help identify the topic of your webpage to search engines.
Keyword(s) not included in Meta-Title
Keyword(s) not included in Meta-Description

mcm mana nak set keyword tu. kurang faham.
website check seo blog baru tu guna yg ni: http://seositecheckup.com/

okay tq.

Oh pasal benda ni ya. Benda n ni jadi sebab keywords yg yumida guna tak ada dalam description (meta description) dgn title blog.

Contoh "keyword" yumida : hamil

jadi "meta description" pun kena ada : hamil

dekat "title tag" blog ada juga keyword hamil cth: Umi Wish | Tips Hamil

itu apa yang saya faham. Saya ada cuba kat satu blog n hasilnya :

http://4.bp.blogspot.com/-uYIyG_SMPyE/VUTRiMxaojI/AAAAAAAAAZ8/EjLNIpPrGxA/s1600/teknik%2Bseo.PNG

dah ubah tadi, tapi masih result sama. keyword usage masih 'x'

ada lagi soalan. hihi. sorry byk tanye. macam mana nak set h1 tu?
komen check seo tu macam ni:
h1 Headings Status
EXPLAIN THIS
Your page does not contain any H1 headings. H1 headings help indicate the important topics of your page to search engines. While less important than good meta-titles and descriptions, H1 headings may still help define the topic of your page to search engines.

oh, sebab keyword "mengandung" yg yumida guna tu keyword density rendah. keyword density = jumlah pengulangan keyword.

cuba guna salah satu di bawah ini utk dijadikan keyword. yg saya kotakkan itu.

[link]http://2.bp.blogspot.com/-x-qJYt3O9Ko/VUXUQJGZo_I/AAAAAAAAHNI/Dif9UFN6H1E/s1600/keyword%2Bblogger.PNG[/link]

mengenai H1 tag ini agak payah kalau nak diterangkan kat sin, sebab ia perlu di edit bahagian html blog. Banyak step juga nk edit H1 tag ni depend kat template.

saya ada tulis pasal heading ni kat entri ini :

tapi saya prefer yumida rujuk tutorial lain di google utk optimize h1 tag ni mungkin apa yg saya kongsikan turoial ubah heading tu kurang relevan sebab dh lama. kalau nak cuba boleh, sebaiknya BACKUP dulu template.

btw, H1 tag merupakan struktur penting dalam sesebuah template. Sebab ia ada value terhadap seo. :)

entri ini : http://www.adibsite.com/2013/05/teknik-rahsia-optimum-blogspot-agar.html

perkongsian yang menarik ..saya suka walaupun ia dikongsi secara ringkas..

wokeh yumida ke situ sekarang

owh mcm tu
thanks atas penerangan adib
yumida perbetulkan nanti
eh nak tanye macam mana adib masukkan gambar dalam kotak komen blog ni
nampak menarik, x tahu pun blh masukkan gambar dlm komen, first time tengok

hehe, video pun boleh masuk juga.. x ni saya guna thread comments version hack.

nice tips ... thanks for sharing :)

bru rasmi blog bru ni jemput2 la promote plz
http://sihijo.blogspot.com

1. Gunakan Name/URL untuk komen jika tidak mempunyai akaun Google+.
2. Elakkan Guna Anonymous untuk mengelakkan kekeliruan.
3. Komen anda akan ditapis dahulu sebelum diterbitkan.
4. Terima kasih kepada yang memberi komen.