Cara Pos Barang Guna Pos Laju

By : Posted on 25/07/2017 - 3:01 pm with 6 comments

pos malaysia
Perkhidmatan Pos Laju memang sinonim sebagai perkhidmatan penhantaran dan penerimaan barang. Acap kali juga aku menggunakan perkhidmatan pos laju ketika proses penerimaan barang disebabkan banyak membeli barang secara online. ;)

Untuk pengetahuan aku tak pernah lagi mengepos barang dengan pos laju ini. Disebabkan ada barang yang perlu dipos jadi terpaksalah belajar hehehe.

Cara Pos Barang Guna Pos Laju

Jadi aku bergegas ke pos laju. 

Di Pos Laju aku ambil no giliran.

Di kaunter aku beritahu dekat kakak comel tu untuk pos barang , so dia tanya nak sampul saiz yang mana. 

Aku ambil saiz L disebabkan banyak barang yang perlu di pos. Bersama sampul nanti akan disertakan nota kiriman domestik (borang yang perlu diisi)

Jadi aku balik rumah dan isi barang ke dalam sampul dan lengkapkan kesemua borang. Keesokan hari pergi ke pejabat pos ambil no giliran dan serahkan sampul barang bersertakan borang  ke kaunter.

Selesai. Mudah kan.

Lazimnya masa untuk barang sampai ke penerima mengambil masa lebih kurang tiga hari.

Baca Juga : Cara Semak Tracking Pos Laju

Senarai Harga Sampul Dan Kotak Pos Laju


kotak merah
harga kotak (biru)

pos laju kotak harga
harga kotak (merah)

sampul biru pos laju
harga sampul biru

harga sampul merah
*Klik gambar untuk lebih jelas

Untuk pengetahuan anda sampul dan kotak terdapat dua pilihan warna yang berbeza iaitu merah dan biru. Beza antara dua warna ini ialah dari segi harga dan kawasan penghantaran. Berikut adalah perbezaan antara warna merah dan biru :

Type by colour
Coverage
Red
Origin
Destination
Peninsular Malaysia
Peninsular Malaysia
Sabah
Sabah
Sarawak
Sarawak
Blue
Origin
Destination
Peninsular Malaysia
Sabah / Sarawak
Sabah / Sarawak
Peninsular Malaysia
Sabah
Sarawak
Sarawak
Sabah



6 comments

Click here for comments

senang jer rupanya...

Online seller patut tahu cara nak pos barang guna poslaju ni. terbaik thanks for sharing

Dah beli sampul size L lepas tu takda charge apa apa kan?

Ya xdak charge apa just masukkan barang n hantar ja.. :)

Assalamualaikum. Pada sesiapa yang nak hantar barang dari Kuala Lumpur (TBS) ke Johor Bahru (Larkin) boleh hubungi saya. Trip tetap jalan jam 12.30 pm (TBS) - 4.30 (Larkin). 0199681592 Jai

dulu masa aktif meniaga online mmg hampir setiap hari ke pos laju hantar barang customer. pos laju ni mmg memudahkan peniaga utk hantar brg kpd customer

1. Gunakan Name/URL untuk komen jika tidak mempunyai akaun Google+.
2. Elakkan Guna Anonymous untuk mengelakkan kekeliruan.
3. Komen anda akan ditapis dahulu sebelum diterbitkan.
4. Terima kasih kepada yang memberi komen.