Cara Pos Barang Guna Pos Laju

By : Posted on 25/07/2017 - 3:01 pm with 31 comments

pos malaysia
Perkhidmatan Pos Laju memang sinonim sebagai perkhidmatan penhantaran dan penerimaan barang. Acap kali juga aku menggunakan perkhidmatan pos laju ketika proses penerimaan barang disebabkan banyak membeli barang secara online. ;)

Untuk pengetahuan aku tak pernah lagi mengepos barang dengan pos laju ini. Disebabkan ada barang yang perlu dipos jadi terpaksalah belajar hehehe.

Cara Pos Barang Guna Pos Laju

Jadi aku bergegas ke pos laju. 

Di Pos Laju aku ambil no giliran.

Di kaunter aku beritahu dekat kakak comel tu untuk pos barang , so dia tanya nak sampul saiz yang mana. 

Aku ambil saiz L disebabkan banyak barang yang perlu di pos. Bersama sampul nanti akan disertakan nota kiriman domestik (borang yang perlu diisi)

Jadi aku balik rumah dan isi barang ke dalam sampul dan lengkapkan kesemua borang. Keesokan hari pergi ke pejabat pos ambil no giliran dan serahkan sampul barang bersertakan borang  ke kaunter.

Selesai. Mudah kan.

Lazimnya masa untuk barang sampai ke penerima mengambil masa lebih kurang tiga hari.

Baca Juga : Cara Semak Tracking Pos Laju

Senarai Harga Sampul Dan Kotak Pos Laju


kotak merah
harga kotak (biru)

pos laju kotak harga
harga kotak (merah)

sampul biru pos laju
harga sampul biru

harga sampul merah
*Klik gambar untuk lebih jelas

Untuk pengetahuan anda sampul dan kotak terdapat dua pilihan warna yang berbeza iaitu merah dan biru. Beza antara dua warna ini ialah dari segi harga dan kawasan penghantaran. Berikut adalah perbezaan antara warna merah dan biru :

Type by colour
Coverage
Red
Origin
Destination
Peninsular Malaysia
Peninsular Malaysia
Sabah
Sabah
Sarawak
Sarawak
Blue
Origin
Destination
Peninsular Malaysia
Sabah / Sarawak
Sabah / Sarawak
Peninsular Malaysia
Sabah
Sarawak
Sarawak
Sabah



31 comments

Click here for comments

senang jer rupanya...

Online seller patut tahu cara nak pos barang guna poslaju ni. terbaik thanks for sharing

Dah beli sampul size L lepas tu takda charge apa apa kan?

Ya xdak charge apa just masukkan barang n hantar ja.. :)

Assalamualaikum. Pada sesiapa yang nak hantar barang dari Kuala Lumpur (TBS) ke Johor Bahru (Larkin) boleh hubungi saya. Trip tetap jalan jam 12.30 pm (TBS) - 4.30 (Larkin). 0199681592 Jai

dulu masa aktif meniaga online mmg hampir setiap hari ke pos laju hantar barang customer. pos laju ni mmg memudahkan peniaga utk hantar brg kpd customer

Salam...time nak pos barang tu, time isi borang tu maklumat ape je perlu diisi dlm borang tu...?

dh beli sampulnye then nk pos barang tu tkde kne cas apa² ke?

Nama, alamat penerima n pengirim.

Ya tiada kena charge apa2. Sebab harga tu dah termasuk dalam sampul.

Kalau pilih saiz L boleh masukkn dua brg kan... Contoh buku tulis and novel

Klau nak barng domestik mcm mne?

salam
saya nk tnya..ape beza kotak biru dngn kotak merah..saya cuma nmpak pada harga je..dari table yg encik tunjuk..mcm sama je

Wasalam utk warna merah barang di pos hanya hanya semenangjung ke semenanjung sahaja.

Warna biru dari semenanjung ke sabah /sarawak.

Kalau guna kotak sendiri tak boleh ke?

Boleh je. Nanti peggi sana cuma timbang kotak tu ja

Kalau kita nak hantar barang tapi kita guna macam kotak hadiah macam mana pulak ?? And berapa harga

Boleh ja, nanti pergi sana beli nota kiriman domestik. Harga mungkin bergantung pada berat barang yang nak dihantar.

kalau nak pos kasut dengan kotak sampul apa yg sesuai?dan berapa ringgit

Guna sampul pun okay. Amik sampul yang large 1kg tu.

Klu nak kirim gitar mcm mna yee

bungkus dalam kotak or something nanti pergi sana untuk timbang. Sebab bayaran ikut berat barang tersebut.

Kalau nk pos sehelai baju amik sampul yg mane S ke L

Assalamualaikum.Saya nak tanya kalau nak hantar barang tu kotak nak kena balut ke? Kalau guna kotak macam kotak mee sedap kena balut ke?

Sya nk tnya.. Asl sya nk pos barang Dari semenanjung ke sarawak Dia ckp tk bleh ya . Dia ckp tk leps.. Tk leps ape x Tahu lah..

Lah simple je rupanya ingat susah...

Sampul poslaju tu mmg dh siap ada bubble wrap skali ye dlm tu, sbb esok baru first time nk pos brg ke org .. tknk la esok kelam kabut nk cari wrap tu. Terima kasih, mohon pertolongan kalian 😁

Ya dalam sampul tu ada dah. Tapi bubble simple ja lah. Kalau nak wrap bubble kat barang nak pos lagi okay. Extra safe hehe

Kiranya mcm...klau dh beli smpul...esk tu nk gi pos x payh byar duit timbang brg tu ke

1. Gunakan Name/URL untuk komen jika tidak mempunyai akaun Google+.
2. Elakkan Guna Anonymous untuk mengelakkan kekeliruan.
3. Komen anda akan ditapis dahulu sebelum diterbitkan.
4. Terima kasih kepada yang memberi komen.