Maksud Dan Fungsi Anchor Text

By : Posted on 06/12/2014 - 2:18 pm with 4 comments

Apa Itu Anchor Text ? Rasanya ramai yang tahu anchor text ini. Kemungkinan ada juga yang tak tahu hakikatnya mereka pernah tengok anchor text ini macam mana.

Anchor text, SEO


Okay berbalik pada tajuk kita iaitu Apa itu Anchor Text ?

Anchor text ini adalah sebuah text yang mempunyai pautan dan boleh klik.

Contohnya : Belajar SEO

Contoh Kod :

<a href="http://www.contoh.com">Contoh Anchor Text</a>

Belajar SEO tu dipanggil Anchor Text. Okay dah faham dah.

Apa sebenarnya fungsi anchor text ini:

1. Anchor Text ini mempunyai peranan yang penting dalam SEO.

2. Fungsinya agak penting dalam pembinaan backlinks. Andai anda ingin entri anda berada di kedudukan yang terbaik dalam enjin carian, pembinaan backlink perlu dilakukan.

3. Anda binalah backlink dengan menggunakan keyword yang betul untuk dijadikan anchor text.

4. Backlink yang dibina itu perlulah dofollow. Macam mana nak bina anchor text di tempat dofollow?

Sebelum itu aku nak kongsikan beberapa kesalahan dalam penggunaaan Anchor Text.

Kesalahan Dalam Penggunaan Anchor Text

  • Baca di sini untuk tahu lebih lanjut.
  • Entri ini perlu dibaca.
Penggunaan anchor text seperti sini, atau ini ia tidak digalakkan. Sebaiknya gunalah keyword yang lebih spesifik. Okay.


Tips dapatkan anchor text yang dofollow.

1. Komen blog dofollow. (Blog yang menggunakan commentluv.
2. Membina anchor text di forum. Kebanyakkan forum adalah dofollow.
2. Share entri di social bookmark.

Itu saja yang dapat aku kongsikan. Moga bermanfaat.

4 comments

Click here for comments

Perkongsian yang bagus..selama ni guna je..x tahu pun nama dye..haha

admin ape maksud dofollow

dofollow kalau istilah biasa "ikut". Tapi bila ada link dofollow search engine akan baca dan ikut link tersebut. contoh :

blog A link kan ke blog B. Jadi search engine akan baca link di blog A dan akan crawl juga di blog B sebab ia link dofollow.

Kalu kes nofollow pula. search engine hanya akan baca di blog A saja even link kan ke blog B. sebab ia link nofollow. search engine xakan follow link tersebut.

1. Gunakan Name/URL untuk komen jika tidak mempunyai akaun Google+.
2. Elakkan Guna Anonymous untuk mengelakkan kekeliruan.
3. Komen anda akan ditapis dahulu sebelum diterbitkan.
4. Terima kasih kepada yang memberi komen.