Tips SEO Cara Padam Entri Di Enjin Carian

By : Posted on 06/01/2015 - 11:30 pm with 5 comments

Tips SEO Cara Padam Entri Di Enjin Carian ok? Kali ini aku nak kongsi satu tips untuk padam entri. Nak padam perlu ke tips ke? Ya memang perlu.

Andai anda ingin padam entri di dalam blog ia bukanlah menjadi satu masalah. Namun masalah akan muncul andai entri anda yang berada di search engine tidak hilang.

Jika ada seseorang search entri anda dan terjumpa di enjin carian malangnya di dalam blog tersebut entri tersebut telah dipadam. Ia akan menghasilkan error 404. Ini sememang tidak bagus untuk SEO. Jadi untuk mengelakkan masalah ini daripada terus berulang anda perulah padam entri tersebut di search engin juga.

adibsite tips SEO

Cara Padam Entri Dari Enjin Carian

1. Sebelum anda padam entri anda di blog. Copy dahulu url tersebut. Paste lah didalam notepad ke.

2. Setelah anda copy url barulah padam entri anda di blog.

3. Buka alamat ini https://www.google.com/webmasters/tools/home .

4.Kemudian pilih blog yang anda ingin padam entri.

5. Klik Google Index > Remove URLs > Create a new removal request.

6. Masukkan url entri yang telah dipadam. Klik Continue dan klik Submit Request.

Kenapa Cara Ini Penting
Secara harfiahnya, robot crawler sentiasa menerjah entri yang telah diindeks oleh enjin carian. Oleh itu, kita perlu memberitahu google agar berhenti crawl entri kita yang telah dipadam dengan menggunakan cara di atas.

Info :
Lazimnya google akan memadam entri dalam tempoh 90 jam.

5 comments

Click here for comments

panduan ini sangat penting..terutama kepada blogger yang suka bertukar blog macam saya

Salam singgah, berminat sponsor giveaway? klik sini: http://studioous.blogspot.com/2015/01/sponsor-1st-segmen-kerjaya-blogger-ipt.html , Nak join pun boleh...

saya udah pernah coba gan , dan berhasil hehe
izin blogwalking yah hehe

Nice info bro, masalah yang biasa dialami oleh blogger yang dah lama menulis, tiba-tiba nak tukar permalink. :)

Terima kasih atas tutorial ini ..

1. Gunakan Name/URL untuk komen jika tidak mempunyai akaun Google+.
2. Elakkan Guna Anonymous untuk mengelakkan kekeliruan.
3. Komen anda akan ditapis dahulu sebelum diterbitkan.
4. Terima kasih kepada yang memberi komen.