Aktiviti Blogwalking Masih Relevan?

By : Posted on 21/04/2015 - 9:46 am with 7 comments

apa itu blogwalking

Adakah blogwalking masih relevan? Ya Aktiviti blogwalking sebenarnya masih relevan dan patut digunakan oleh setiap yang bergelar blogger.

Apa itu blogwalking ? Bagi yang baru masuk dalam dunia blogging ini, istilah blogwalking ini mungkin agak samar bagi mereka.

Blogwalking : Aktiviti singgah ke blog-blog lain di samping tinggalkan jejak (lazimnya melalui komen).

Okay dah faham kan maksud blogwalking ini. Secara harfiahnya, teknik blogwalking merupakan salah satu teknik SEO. Ini lebih kepada teknik SEO Off page.

Jadi secara tidak langsung teknik ini mampu memberi efek yang positif terhadap blog anda. Apa yang anda akan dapat dari blogwalking?
  • Ilmu 
  • Kenalan 
  • Tingkatkan traffic blog anda (mungkin tuan empunya blog tersebut akan singgah balik ke blog anda).
  • Tingkatkan backlink blog anda (Off Page SEO). 

Ada dua benda yang selalu berlaku dekat aku bila nak buat blogwaliking ini. Bila semangat rajin nak blogwalking itu ada. Malangnya internet pula slow. Bila internet laju, nak blogwalking jadi malas pula. Hahaha.

Okay setelah lama tidak udate blog disebabkan sibuk dengan kelas dan final exam. Akhirnya ada juga peluang untuk blog setelah final dah habis. Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada anda.

7 comments

Click here for comments

oh macam tu ke..terima kasih infonya.. meman lama juga tak update blog ni ya.

Ye.. baru ad msa nak update blog... sbb kekangan masa...

jarang-jarang bw sebab kekangan masa...

blogwalking untuk menambah wawasan dari blog yg kita kunjungi, kalau ada kesempatan silahkan mampir ya gan, thx

mau jadikan blogwalking sebagai rutin ..namun kosnya agak tinggi kerana makan data yang banyak

Dah lama tak BW, tapi ni dapat gak spend time untuk jejak balas semua komen2 :)

Masih relevan lagi...tu sebab aku bw ke sini.. :-)

1. Gunakan Name/URL untuk komen jika tidak mempunyai akaun Google+.
2. Elakkan Guna Anonymous untuk mengelakkan kekeliruan.
3. Komen anda akan ditapis dahulu sebelum diterbitkan.
4. Terima kasih kepada yang memberi komen.