Tutorial Pasang Whatsapp Sharing Button Di Blog

By : Posted on 22/10/2015 - 3:53 am with 1 comment

tutorial whatsapp share


Masih dalam skop tutorial. Kali ini aku ingin kongsikan tutorial memasang whatsapp share button di blog. Umumnya, penggunaan whatsapp memang sangat meluas dalam kalangan kita ini. Boleh dikatakan semua mempunyai whatsapp yang menjadi medium perantaraan untuk berhubung.

Ramai kalangan kita khususnya pengguna whatsapp  gemar berkongsi sesuatu. Kebanyakkan maklumat yang kita dapat datang dari perkongsian whatsapp. Jadi, pemasangan button sharing ini mungkin akan membantu dalam meningkatkan traffik blog.

Kenapa perlu pakai whatsapp share button ini.
  • Kebanyakkan orang mempunyai akaun whatsapp.
  • Whatsapp menjadi medium utama
  • Tingkatkan traffik blog anda.
  • Simple dan ringan (tak efek berat blog)
Okay dah tahu kenapa perlu letak button share whatsapp dalam blog. So follow tutorial mudah ini.

First, copy kod di bawah ini:


<b:if cond='data:blog.isMobileRequest == &quot;true&quot; and data:blog.pageType == &quot;item&quot;'>

<script>

//<![CDATA[

var whatsurl = window.location.href;

var whattitle=encodeURIComponent(document.title);

var whattitle_esc=unescape(whattitle);

document.write('<span style="display:block;font-size: 18px;font-weight: 500;margin-bottom:5px">Share On Whatsapp:</span>\

<a href="whatsapp://send" data-text="'+whattitle_esc+'" data-href="' + whatsurl + '" class="wa_btn wa_btn_l" style="display:none" title="Share On Whatsapp">\

Share</a>\

');

if(typeof wabtn4fg==="undefined"){wabtn4fg=1;h=document.head||document.getElementsByTagName("head")[0],s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://yourjavascript.com/0015517398/whatsapp-button.js";h.appendChild(s);}

//]]>

</script>


Paste kan di atas kod ini.


  <data:post.body/>
</b:if>
      <div class='clear'/> <!-- clear for photos floats -->
    </div>

Selesai.

Untuk pengetahuan anda button sharing ini hanya akan muncul pada platform mobile sahaja. Dalam erti kata lain anda tak boleh lihat di laptop. Semak menjadiatau tidak boleh tengok di handphone masing-masing.

1 comments:

Click here for comments

Good tips :). Selama ni cari jugak macam mana nak letak button whatsapp dalam blog.
Btw, untuk apply Adsense, boleh je pilih Malay as blog language. No problem.

1. Gunakan Name/URL untuk komen jika tidak mempunyai akaun Google+.
2. Elakkan Guna Anonymous untuk mengelakkan kekeliruan.
3. Komen anda akan ditapis dahulu sebelum diterbitkan.
4. Terima kasih kepada yang memberi komen.