Ringkasan Kronologi Perang Salib

Perang Salib merupakan satu peristiwa yang telah mencatatkan bahawa golongan Kristian telah berjaya menawan Islamicjerusalem (Baitul Maqdis) dari pemerintahan umat Islam. Ia menjadi lambang kejatuhan umat Islam bermula tahun 1099. Pada tahun 1187 Salahuddin al-Ayyubi telah berjaya membebaskan Islamicjerusalem dari pihak Tentera Salib. 

Ia menjadi bukti keagungan Salahuddin al-Ayyubi di dalam memimpin pasukannya. Makalah ini membincangkan mengenai kejayaan Salahuddin al-Ayyubi mengembalikan Islamicjerusalem kepada umat Islam. 

Kajian ini dilakukan berdasarkan kaedah pensejarahan dengan analisis terhadap peristiwa tersebut. Makalah ini menjelaskan bahawa perancangan yang bermula pada zaman Nuruddin al-Zinki telah berjaya diteruskan pada zaman Salahuddin al-Ayyubi sehingga terbebasnya Islamicjerusalem dari tangan Tentera Salib. 

Kronologi
 
KRONOLOGI PERANG SALIB
Tujuan perang salib dilancarkan oleh kristian(mazhab katolik yang berpusat di Rome) kerana ingin merampas Baitulmaqdis daripada Islam serta ingin menawan konstantinople daripada kristian bermazhab ortodoks (peperangan sesama mereka pada tahun 1204 M). 

Perlu di fahami bangsa yang pertama yang menguasai baitulmaqdis adalah yahudi kerana mereka percaya di situ terletaknya pemerintahan Nabi Daud & Sulaiman. Kemudian bangsa Babylon menguasai Baitulmaqdis, kemudian bangsa Parsi, kemudian Kristian (Rome) pada tahun 335 M.
Di masa Rome ini kristian telah membina sebuah Gereja Makam Suci, mengikut kepercayaan mereka di situ tapak Nabi Isa di salib. 

Pada tahun 638 M tentera Islam telah membebaskan baitulmaqdis daripada kristian..

Pada tahun 1099 M tentera Kristian kembali menguasai baitulmaqdis & membunuh orang-orang  Islam & yahudi.. 

Punca yangg mempercepatkan perang antara Islam & kristian adalah di sebabkan Khalifah al-Hakim amrillah (daulah Fatimiyah) merobohkan gereja makam suci.. 

Setelah menguasai Baitulmaqdis, kristian meluaskan jajahan di sekitar baitulmaqdis & panglima Islam yang pertama berhadapan dengan tentera salib adalah Zengi (pemerintah kesultanan Edessa & Aleppo dalam wilayah daulah Abbasiyah).Setelah kematian zengi, di teruskan oleh anaknya Nuruddin.

Di saat Kaherah (wilayah Fatimiyah) lemah kerana pergaduhan sesama mereka, tentera salib mengambil peluang untuk menguasai Kaherah,Mesir.. 

Menteri Fatimiyah meminta bantuan Nuruddin memerangi tentera salib.Menang..
Kemudian tentera salib datang lagi ke kaherah untuk berperang,menteri Fatimiyah meminta bantuan Nuruddin lagi.Nuruddin melantik Syirkuh mengetuai peperangan.. Kalah..
Nuruddin melantik Salahuddin al-Ayubi menggantikan Syirkuh & Salahudin berjaya mengusir tentera salib keluar dari Mesir.. 

Daulah Fatimiyah menaruh harapan Salahudin memimpin kaherah & melantiknya sebagai menteri..
Salahudin mengambil peluang menghancurkan daulah Fatimiyah setelah kematian Khalifah al-Adid (Khalifah Fatimiyah) untuk mengembalikan mesir di bawah daulah Abbasiyah.. 

Salahudin kembali memberi tumpuan kepada musuh Islam yang sebenar,tentera salib..
Ekspedisi ke baitulmaqdis berterusan sehingga Salahudin berjaya membebaskan baitulmaqdis drpd Kristian.

KESAN PERANG
Bermulanya zaman Renaissaince di Eropah yakni kebangkitan/kelahiran semula Eropah..
Kebudayaan Islam & Ilmu Islam, perubatan, sains, matematik & senibina Islam di bawa ke Eropah & berkembang di sana.. 

Kubu-kubu & kota di Eropah berubah menjadi struktur yang lebih kuat & besar..
Bermulanya perang salib gaya baru ke atas umat Islam (perang pemikiran) sehingga kini..
Bagi Islam kekalahan tentera salib adalah kemenangan yang sangat besar,Salahudin diangkat sebagai ikon pahlawan yang sangat hebat.

Daulah Fatimiyah - Bermazhab syiah Ismailiyah
Daulah Abbasiyah - Bermazhab ahli sunnah


Di namakan perang salib kerana tentera Kristian membawa salib ketika berperang sebagai semangat & lambang peperangan agama,mereka berpendapat akan mendapat ganjaran syurga jika mereka mati dlm peperangan..
Wallahua'lam

3 Comments

1. Gunakan Name/URL untuk komen jika tidak mempunyai akaun Google+.
2. Elakkan Guna Anonymous untuk mengelakkan kekeliruan.
3. Komen anda akan ditapis dahulu sebelum diterbitkan.
4. Terima kasih kepada yang memberi komen.

  1. Ternyata lah hasil segala ilmu dan kekayaan datang nya dari orang2 islam..bukan dari kafirun..walau macam mana sekali pun orang kafir berusaha untuk menjatuhkan islam,akan tetapi islam tetap akan menang walau macam mana sekali pun,kerna Allah swt melindungi orang2 yang beriman..dan orang orang kafir yang memeng sesat lagi mahu menyesatkan orang lain akan di lakhnat Allah swt..terbukti lah kejahatan dan keangkuhan orang2 kafir..dan terbuktilah islam itu benar..

    ReplyDelete
  2. Nice blog (y)

    ReplyDelete
Previous Post Next Post