Tips Semak Prestasi SEO Blog

By : Posted on 15/01/2014 - 6:57 pm with 26 comments

Chkme Check
Anda mempunyai blog ? Jika Ya, bagaimanakah prestasi blog anda ? Mesra SEO atau tidak ? Mungkin ini merupakan satu persolaan yang berlegar di pemikiran anda adakah blog aku mesra seo? Begitu juga dengan aku ketika baru mengenali alam blog ini.

Mungkin ramai yang dah tahu prestasi SEO masing-masing. Namun mungkin minoriti blogger masih belum tahu mengenai tahap SEO blog masing-masing. Ok!

SEO ini merangkumi pelbagai cabang. Entri kali ini khusus untuk membuat semakan terhadap template anda ? Adakah template/theme yang digunakan di blog anda mesra SEO ?

Bagaimanakah Cara Untuk Semak
Anda tidak perlu pening kepala untuk membuat semakan ini. Caranya cukup mudah.

Semak Prestasi SEO Blog Anda

Pertama pergi ke laman chkme.com

SEO
 Masukkan URL blog anda d ruang di sediakan itu, kemudian klik Check SEO Score.

Lihat keputusannya, Segala maklumat blog anda akan dicatat bagi menilai prestasi SEO. Anda scroll ke bawah dan lihat berapa peratus yang dapat dicapai.


SEO Score

Andai kata 90% dan keatas dah cukup bagus. 

Jika Kurang? Cuba perbaiki kelemahan yang ada dalam template anda. 

Apa yang penting pastikan susunan heading blog anda itu betul. Rujuk disini untuk tahu lebih lanjut mengenai heading ( Cara Optimum Blog Agar Mesra SEO )

p/s: lama tak tengok & update blog ni.

26 comments

  1. wah tahniah adib..beznye..markah penuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks yumida, markah penuh pun belum tentu cukup bagus dalam seo ni.. hehehe

      Delete
  2. Tahniah bro... ada info utk semakan SEO kita. Semoga mendapat 100%. he..he..

    ReplyDelete
  3. Terima kasih dan tahniah atas perkongsian..

    ReplyDelete
  4. tgk entry ni nk tergelak.. sebabnya, amal tgh bukak website check seo tuu.
    macam tau2 je :D
    haha

    semoga blog ni dimurahkan rezekiii...aamiiin
    amal singgah sini.. selamat malam...
    jemput singgah blog amal

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, kebetulan kan., amin,, insyaallah, akan sgah ke blog amal.

      Delete
  5. as alam adib
    nak tanye..macam mana nak tambah link kat bhgn widget attribution/footer blog tu?
    yumida hanya dpt buat 1 link je..
    cth yg adibnyer ade tulis

    Support : Teknik SEO | Belajar SEO | Nota Fizik
    Copyright © 2013. Adib Site - All Rights Reserved
    Template Created by Creating Website Published by Blogspot
    Proudly powered by Blogger

    ReplyDelete
  6. seo ni sangat luas, tak habis2 nak belajar

    ReplyDelete
  7. wasalam, kalau nak tambah link tu saya guna KOD ini :

    <a href="MASUKKAN LINK DI SINI">NAMA</a>

    kod diatas guna untuk satu link, kalau nak buat lebih dari satu link just copy kod tersebut dan buat yg baru cntohnya : 3 LINK

    <a href="MASUKKAN LINK DI SINI">NAMA</a>
    <a href="MASUKKAN LINK DI SINI">NAMA</a>
    <a href="MASUKKAN LINK DI SINI">NAMA</a>

    paste kan kod tersebut di atas </body> bahagian footer.

    ReplyDelete
  8. wah punya agan komplete 100%, tapi punya saya juga loooo....

    ReplyDelete
  9. Terima kasih bro kongsikan..nanti leh la buat..hehe

    ReplyDelete
  10. sy pnya skrg 91%..aritu 93% huhu

    ReplyDelete
  11. wah ilmu baru..terima kasih tuan

    ReplyDelete
  12. Memang betul-betul mesra SEO lah template blog ini. Tahniah!!!

    ReplyDelete
  13. tahniah bro. aku pun baru je check tadi. alhamdulillah. okay la jugak. :)

    ReplyDelete
  14. admin, ape maksud "YSlow Grade"?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau x silap konsep sama juga nak check speed sesebuah website. Tapi yslow ni dibangunkan oleh yahoo.

      Delete

1. Gunakan Name/URL untuk komen jika tidak mempunyai akaun Google+.
2. Elakkan Guna Anonymous untuk mengelakkan kekeliruan.
3. Komen anda akan ditapis dahulu sebelum diterbitkan.
4. Terima kasih kepada yang memberi komen.

EmoticonEmoticon