Permohonan ke Kolej Sains Perubatan Antarabangsa PUSRAWI (PICOMS)

By : Posted on 23/04/2016 - 2:06 am with 26 comments

Jom masuk U!! Untuk pengetahuan anda Kolej Sains Perubatan Antarabangsa PUSRAWI (PICOMS), sedang mencari pelajar lepasan SPM yang berminat untuk mengikuti kursus Sains Kesihatan peringkat DIPLOMA.

tawaran ke picoms

Antara kursus yang ditawarkan ialah:


  • Kesihatan Persekitaran 
  • Pembantu Perubatan 
  • Farmasi 
  • Kejururawatan 
  • Fisioterapi 
  • Jurupulih Perubatan 
  • Terapi Carakerja 
  • Pengurus Penjagaan Kesihatan 
  • Sains Perubatan 
  • Keselamatan Perkejaan (OSH) 
  • Teknologi Makmal Perubatan 
  • Pengurusan Hotel 


 Kemasukan

  • April 2016 
  • Julai 2016 
  • Oktober 2016 

Tempoh Kursus : 3 tahun 

Syarat Kemasukan 

Pelajar lepasan SPM dengan syarat kemasukan 3 kredit termasuk matapelajaran Sains atau lulus mana-mana subjek sains (biologi,kimia,fizik) dan lulus bahasa melayu.

Untuk Diploma Pembantu Perubatan dan Kejururawatan kemasukan adalah 5 kredit termasuk 3 daripadanya Sains, Matematik dan Bahasa Melayu.


Info ringkas:
  • Kolej ini ini milik penuh Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) 
  • Pinjaman PTPTN disedian kepada pelajar* 
  • Duit sara diri bulanan RM300-RM400 daripada Majlis Agama Islam Wilayah Persekututan*
  • Asrama dan pengangkutan disediakan.* 
  • Penerbangan pergi dan balik Sabah dan Sarawak ditanggung setelah tamat pengajian. *
  • *Tertaluk kepada terma dan syarat 


Anda berminat untuk memohon ?

Mohon online di laman rasmi picoms : Klik Sini

Mohon untuk hebahkan berita ini. Kalau bukan anak kita, mungkin ada rakan-rakan, anak-anak kita. Jangan tutup pintu peluang mereka. Satu pintu kita buka untuk orang lain, inshaAllah 7 pintu Allah buka untuk kita. Aamin

Kemaskini Terkini:
Untuk sebarang informasi terkini seperti maklumat program, permohonan online dan juga semakan status permohonan boleh dilakukan di website rasmi PICOMS : https://www.picoms.edu.my/cms2/index.php


Buat anda yang baru mendapat keputusan peperiksaan SPM / STPM, anda boleh membuat semakan kursus/kos di IPT yang sesuai dengan keputusan anda. Semakan boleh dilakukan di sini : Semak Kursus Yang Sesuai Dipohon Lepasan SPM dan STPM

26 comments

  1. En adib saya dah whatsapp en adib tpi belum direply. Boleh saya terus buat permohonan online?

    ReplyDelete
  2. Bila hebahan keputusan ye? :)

    ReplyDelete
  3. En adib .. mane borang nk isi ?

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum...
    Sy nk tnya,untuk kemasukkan nii ada had unur ke???

    ReplyDelete
  5. mmm..permohonan on line masih di buka

    ReplyDelete
  6. permohonan on line masih di buka ka

    ReplyDelete
  7. Salam..bila hebahan result kemasukan bln julai ye?erm,camne nak tau dapat ke tak nti? :)

    ReplyDelete
  8. bagus infor ni..akan war2kan ya

    ReplyDelete
  9. Assalam nk tanya, jika hbis graduate dr kolej ni, ada peluang besar dpt kerja dgn hospital PUSRAWI k?

    ReplyDelete
  10. Tempat tingal dng pengankutan ada x...kt bayar sendri ke atau pun pcom yg byar kn ye

    ReplyDelete
  11. Saya pelajar spm 2016. Bila buka permohonan sesi 2017/2018?

    ReplyDelete
  12. Pengambilan untuk thun 2017 ada ke bgy buln ni???sya dh chat tpy tidak d bls

    ReplyDelete
  13. bila permohonan intake julai ?

    ReplyDelete
  14. tarikh untuk pemohonan sesi 2018 bila

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lazimnya dibuka pada bulan april. Boleh rujuk link(web picoms) di atas untuk dapat info terkini mengenai picoms.

      Delete
  15. Salam.. Klau lepasan certificate assistant nurse boleh apply tak utk diploma

    ReplyDelete
  16. macam mana nak kemaskini permohonan yang telah dibuat?

    ReplyDelete
  17. untuk intake Julai 2018 dah boleh mohon ke ? kenapa ruangan intake session tu tak aktif ye ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untuk info terkini boleh rujuk di FB rasmi PICOMS :

      https://web.facebook.com/Picoms-International-University-College-750244051753628/

      UNtuk pendaftaran online, boleh layari website picoms ini :

      http://picoms.stormcampus.com/web/frontend_dev.php/registration

      Delete

1. Gunakan Name/URL untuk komen jika tidak mempunyai akaun Google+.
2. Elakkan Guna Anonymous untuk mengelakkan kekeliruan.
3. Komen anda akan ditapis dahulu sebelum diterbitkan.
4. Terima kasih kepada yang memberi komen.

EmoticonEmoticon