Cara Pos Barang Guna Pos Laju

By : Posted on 25/07/2017 - 3:01 pm with 54 comments

pos malaysia
Perkhidmatan Pos Laju memang sinonim sebagai perkhidmatan penhantaran dan penerimaan barang. Acap kali juga aku menggunakan perkhidmatan pos laju ketika proses penerimaan barang disebabkan banyak membeli barang secara online. ;)

Untuk pengetahuan aku tak pernah lagi mengepos barang dengan pos laju ini. Disebabkan ada barang yang perlu dipos jadi terpaksalah belajar hehehe.

Cara Pos Barang Guna Pos Laju

Jadi aku bergegas ke pos laju. 

Di Pos Laju aku ambil no giliran.

Di kaunter aku beritahu dekat kakak comel tu untuk pos barang , so dia tanya nak sampul saiz yang mana. 

Aku ambil saiz L disebabkan banyak barang yang perlu di pos. Bersama sampul nanti akan disertakan nota kiriman domestik (borang yang perlu diisi)

Jadi aku balik rumah dan isi barang ke dalam sampul dan lengkapkan kesemua borang. Keesokan hari pergi ke pejabat pos ambil no giliran dan serahkan sampul barang bersertakan borang  ke kaunter.

Selesai. Mudah kan.

Lazimnya masa untuk barang sampai ke penerima mengambil masa lebih kurang tiga hari.

Baca Juga : Cara Semak Tracking Pos Laju

Senarai Harga Sampul Dan Kotak Pos Laju


kotak merah
harga kotak (biru)

pos laju kotak harga
harga kotak (merah)

sampul biru pos laju
harga sampul biru

harga sampul merah
*Klik gambar untuk lebih jelas

Untuk pengetahuan anda sampul dan kotak terdapat dua pilihan warna yang berbeza iaitu merah dan biru. Beza antara dua warna ini ialah dari segi harga dan kawasan penghantaran. Berikut adalah perbezaan antara warna merah dan biru :

Type by colour
Coverage
Red
Origin
Destination
Peninsular Malaysia
Peninsular Malaysia
Sabah
Sabah
Sarawak
Sarawak
Blue
Origin
Destination
Peninsular Malaysia
Sabah / Sarawak
Sabah / Sarawak
Peninsular Malaysia
Sabah
Sarawak
Sarawak
Sabah



54 comments

  1. Online seller patut tahu cara nak pos barang guna poslaju ni. terbaik thanks for sharing

    ReplyDelete
  2. Dah beli sampul size L lepas tu takda charge apa apa kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya xdak charge apa just masukkan barang n hantar ja.. :)

      Delete
  3. Assalamualaikum. Pada sesiapa yang nak hantar barang dari Kuala Lumpur (TBS) ke Johor Bahru (Larkin) boleh hubungi saya. Trip tetap jalan jam 12.30 pm (TBS) - 4.30 (Larkin). 0199681592 Jai

    ReplyDelete
  4. dulu masa aktif meniaga online mmg hampir setiap hari ke pos laju hantar barang customer. pos laju ni mmg memudahkan peniaga utk hantar brg kpd customer

    ReplyDelete
  5. Salam...time nak pos barang tu, time isi borang tu maklumat ape je perlu diisi dlm borang tu...?

    ReplyDelete
  6. dh beli sampulnye then nk pos barang tu tkde kne cas apa² ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya tiada kena charge apa2. Sebab harga tu dah termasuk dalam sampul.

      Delete
  7. Kalau pilih saiz L boleh masukkn dua brg kan... Contoh buku tulis and novel

    ReplyDelete
  8. Klau nak barng domestik mcm mne?

    ReplyDelete
  9. salam
    saya nk tnya..ape beza kotak biru dngn kotak merah..saya cuma nmpak pada harga je..dari table yg encik tunjuk..mcm sama je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam utk warna merah barang di pos hanya hanya semenangjung ke semenanjung sahaja.

      Warna biru dari semenanjung ke sabah /sarawak.

      Delete
  10. Kalau guna kotak sendiri tak boleh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je. Nanti peggi sana cuma timbang kotak tu ja

      Delete
  11. Kalau kita nak hantar barang tapi kita guna macam kotak hadiah macam mana pulak ?? And berapa harga

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh ja, nanti pergi sana beli nota kiriman domestik. Harga mungkin bergantung pada berat barang yang nak dihantar.

      Delete
  12. kalau nak pos kasut dengan kotak sampul apa yg sesuai?dan berapa ringgit

    ReplyDelete
  13. Klu nak kirim gitar mcm mna yee

    ReplyDelete
    Replies
    1. bungkus dalam kotak or something nanti pergi sana untuk timbang. Sebab bayaran ikut berat barang tersebut.

      Delete
  14. Kalau nk pos sehelai baju amik sampul yg mane S ke L

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum.Saya nak tanya kalau nak hantar barang tu kotak nak kena balut ke? Kalau guna kotak macam kotak mee sedap kena balut ke?

    ReplyDelete
  16. Sya nk tnya.. Asl sya nk pos barang Dari semenanjung ke sarawak Dia ckp tk bleh ya . Dia ckp tk leps.. Tk leps ape x Tahu lah..

    ReplyDelete
  17. Lah simple je rupanya ingat susah...

    ReplyDelete
  18. Sampul poslaju tu mmg dh siap ada bubble wrap skali ye dlm tu, sbb esok baru first time nk pos brg ke org .. tknk la esok kelam kabut nk cari wrap tu. Terima kasih, mohon pertolongan kalian 😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya dalam sampul tu ada dah. Tapi bubble simple ja lah. Kalau nak wrap bubble kat barang nak pos lagi okay. Extra safe hehe

      Delete
  19. Kiranya mcm...klau dh beli smpul...esk tu nk gi pos x payh byar duit timbang brg tu ke

    ReplyDelete
  20. nak tanye kat pos mini boleh pos barang tak...??confuse sb x pernah pos brg...first time..pls guide

    ReplyDelete
  21. klw smpul s brpe hrganye?lps tu ade x dia caj untuk byarn hntran skli

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harga saiz S utk sampul semenanjung rm6.35. Untuk saiz s bagi sabah sarawak oulak rm10.60. Tiada bayaran dikenakan untuk penghantaran

      Delete
  22. Terima kasih di atas infomasi memang membantu saya cara cara nak krim dari poslaju

    ReplyDelete
  23. Saya nak tanya kalau pos barang dalam sabah bolh ka?

    ReplyDelete
  24. Kenapa poslaju lambat nak update tracking

    ReplyDelete
  25. Penjelasan yg bagus utk online seller

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum.. Kalau pos brng yg ikot berat, selalunye 1kg brape ringgit.?. N nota kiriman tu brape hrganye.?.

    ReplyDelete
  27. Assalamualaikum.. contohnya kita duk semenanjung,tp customer kita org sabah, kta perlu pos pakai sampul merah ke atau biru?

    ReplyDelete
  28. Assalamualaikum..tumpang tanya..macam mana kalau sy nk post guitar yerk? sebab sy xpernah post barang yg besar nie..hehehe

    ReplyDelete
  29. Balut guitar, better guna bubble wrap sekali. Sebab tak nak bagi rosak nanti. Step sama macam dalam artikel ini.

    ReplyDelete
  30. Boleh hantar kids toys di pos laju? Macam kereta mainan yang budak2 duduk bawa?

    ReplyDelete
  31. Assalamualaikum.. Kalau kita beli sampul dulu tpi xnk post lg boleh ke? Contoh post bulan depn

    ReplyDelete
  32. Berat barang yg nk dipos tu ada limit x?saya rasa brg yg saya nak post tu lebih dari 10kg..

    ReplyDelete
  33. If i use my own box and the weight more than 10 kg? How much is it? Its urgent..
    Thank you

    ReplyDelete
  34. hai admin jika item seller dH pos pada buyer...seller boleh cancel x?..

    ReplyDelete

1. Gunakan Name/URL untuk komen jika tidak mempunyai akaun Google+.
2. Elakkan Guna Anonymous untuk mengelakkan kekeliruan.
3. Komen anda akan ditapis dahulu sebelum diterbitkan.
4. Terima kasih kepada yang memberi komen.

EmoticonEmoticon